KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO ''POD LIPO'' ADERGAS
July 2024
S M T W T F S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

O društvu

 

Naziv: KUD 'POD LIPO' ADERGAS
Ulica: Adergas 1
Kraj: 4207 CERKLJE NA GORENJSKEM
Dejavnost: gledališka, glasbena, razno
Matična številka: 5119448
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Občina: Cerklje na Gorenjskem
Območna izpostava: JSKD Kranj
Davčna številka: 14787768
Številka TRR računa: SI56-0700-0000-0533-881, Gorenjska banka

 

ČLANSTVO

Društvo šteje cca. 150 članov iz vasi Adergas, Trata, Praprotna polica, Velesovo , ostalih vasi v naši občini ter iz sosednjih občin.

 

PROSTORI DRUŠTVA

Društvo pogodbeno upravlja in deluje v kletnih prostorih nekdanjega samostana, ki je v lasti župnijskega urada Velesovo. Dvorana ima 150 sedežev. Oder je v velikosti 6m širine, 6m globine in 2,5 – 3m višine. Zraven pripadajo še garderoba, maskirnica in sanitarije. Prostori so centralno ogrevani.

 

PREDSTAVITEV DRUŠTVA -ZGODOVINA

 

Kulturna dejavnost v Adergasu in širše na območju vasi Trata, Velesovo in Praprotna polica je iz zapisov poznana in sega daleč nazaj v leta, ko v kraju še ni bilo kulturnega društva. V zapisih vaških kronistov beremo kako so se krajani zbrali, se družili v raznih dekliških in fantovskih odsekih in družbah ter prirejali proslave in uprizarjali igre na večjih kmečkih skednjih – podih v Adergasu pri ''Martinovc'' in v Velesovem pri ''Grašču''. Takim prireditvam, ki so imele širši odmev tudi po sosednjih vaseh je navadno sledila veselica. Po ustanovitvi ljudske šole leta 1857 v samostanskih prostorih v Adergasu je del kulturne dejavnosti prešel v te prostore, vodili pa so jo domačini in šolski upravitelji. Leta 1938 so se v kraju pripravljali na proslavo 700 letnice ustanovitve samostana in božje poti Velesovo, da bi načrtovano proslavo laže uresničili so se povezali in 31.7.1938 na zboru občanov ustanovili prosvetno društvo. V tem letu so pripravili več prireditev, srečanje pevskih zborov dekanije Kranj in uprizorili igro »Slehernik« na stopnišču pred cerkvijo v Adergasu. Igro si je ogledalo več kot tisoč ljudi. v ustanovnem letu so pričeli z izgradnjo dvorane v samostanskih kleteh in v letu 1939 uprizorili prvo igro »Tri sestre« na pravem domačem odru. Med vojno je prostore zasedel nemški gestapo. Društvo ni delovalo. Po vojni so društvo poimenovali KUD ¨ Borec¨ Velesovo. V letu 1997 se je društvo registriralo v KUD »Pod lipo« Adregas. Od ustanovitve društva je poteklo 65 let. V teh letih je bilo odigranih 130 različnih dramskih del, prirejenih mnogo literarnih, glasbenih in družabnih večerov, koncertov in različnih predavanj. Vsako leto pa se v naši dvorani predstavijo tudi skupine iz sosednjih društev.

 

DEJAVNOST V DRUŠTVU          

Otroška in mladinska dramska skupina, ki vsako leto uprizorita po tri priložnostna dramska dela ob materinskem dnevu, miklavževanju in božičkovanju, ter se udeležujeta področnega »Kekčevega srečanja« gorenjske na Jesenicah.

 

Zborovodja Dane Selan že vrsto let vodi MLPZ in Orffov orkester.Vsako leto se predstavita na skupnem letnem koncertu, sodelujeta pri krajevnih, občinskih in društvenih proslavah in drugih kulturnih prireditvah. Orffov orkester se redno udeležuje državnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, MLPZ pa področnih srečanj mladinskih zborov kranjske regije.

 

Recitatorji so skupina članov iz vrst igralcev dramskih skupin in sodelujejo pri vseh priložnostnih prireditvah v kraju in občini.

 

Pod okriljem KUD-a »Pod lipo« Adergas zadnja leta štejemo letno 30 do 40 kulturnih dogodkov. Naše igre so tudi na gostovanjih dobro obiskane in letno štejemo do 20 repriz.

 

pripravil: Silvo Sirc