KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO ''POD LIPO'' ADERGAS
July 2024
S M T W T F S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Pisali so o nas

 

petek, 6. januar 2012 | Avtor: Janez Kuhar

Premiera komedije Zakonci stavkajo
Člani dramske skupine na vaji pred jutrišnjo premierno uprizoritvijo komedije
Adergas - Dramska skupina Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas bo jutri, v soboto, ob 19. uri v domači dvorani v Adergasu premierno uprizorila komedijo v treh dejanjih J. Pohla z naslovom Zakonci stavkajo, ponovila jo bo v nedeljo ob 15. uri v isti dvorani, potem pa bo z igro gostovala po Gorenjskem. Igro je režiral Silvo Sirc, igrajo Boštjan Plevel, Katja Čimžar, Anže Sirc, Katja Kern, Iztok Blažun, Barbara Grilc, Klemen Grilc, Diana Kuralt, Anže Kotnik, Sara Selan, Tomaž Selan, Blaž Urbanček in Suzana Martinjak. Za luč in glasbo bo skrbel Primož Sirc, šepetalka je Monika Ribnikar.
Komedija se dogaja v manjšem podeželskem kraju v začetku prejšnjega stoletja. Idilični mir v vasi razburka novica, da mož v bližnjo gostilno ne vleče več vino, ampak nova brhka natakarica Hanca. Žene tega ne morejo dopustiti, zato sklenejo, da bodo stavkale. Ker možem njihovo početje ni po godu, sklenejo, da bodo zadevi prišli do dna. In to na komičen način tudi naredijo.
sobota, 31. december 2011 | Avtor: Janez Kuhar

V Adergasu so uprizorili Sivčevo igro Luč božične noči, ki govori o prvi izvedbi pesmi Sveta noč v slovenskem jeziku.

Božična igra navdušila občinstvo
Igralci z režiserjem Silvom Sircem
Adergas – Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas in župnijski urad Velesovo sta v petek, 23. decembra, v polni župnijski cerkvi v Adergasu uprizorila božično igro pisatelja Ivana Sivca z naslovom Luč božične noči, ki govori o nastanku pesmi Sveta noč, blažena noč v slovenskem jeziku in o zapletih pri njeni prvi izvedbi. Režiral jo je Silvo Sirc, glavno vlogo tržiškega kaplana Jakoba Aljaža je zaigral velesovski župnik Slavko Kalan, tržiškega župnika Riharda Franka Tomaž Selan, kuharico v župnišču Nataša Selan, povezovalca Martin Bolka, Pesem muzo pa Sara Selan. Vodjo tržiškega pevskega zbora je igral Peter Selan, skladatelja Antona Foersterja Franci Sirc, blejskega župnika Razborška pa Stane Maček. Šepetalka je bila Monika Ribnikar, za luč, sceno in glasbo pa sta poskrbela Primož Sircin Franci Kern. Občinstvo je igro zelo lepo sprejelo, tako kot nekoč Tržičani je tudi tokrat vsa cerkev skupaj s kaplanom Jakobom Aljažem prepevala pesem Sveta noč, blažena noč.Ponovitev igre bo 6. januarja ob 19. uri v Borštnikovem hramu v Cerkljah, hkrati pa bo Mladinski pevski zbor KUD Pod lipo Adergas ob 30-letnici delovanja pripravil koncert božičnih pesmi.
Igra Luč božične noči govori o svetovno znani pesmi Stille Nacht, heilige Nacht, ki je nastala leta 1818 v Oberndorfu v Avstriji. Leta 1872 jo je skladatelj Anton Foerster poslal iz Ljubljane prijatelju Jakobu Aljažu, kaplanu v Tržiču. Aljažu je bila pesem zelo všeč, a kot zaveden Slovenec jo je želel peti pri polnočnici v slovenščini skupaj s čevljarskim cerkvenim pevskim zborom. Ker so nemški nasprotniki čevljarjem nalašč podaljšali delavnik, vaj z zborom ni bilo možno organizirati. Jakob Aljaž je zato pesem, ki jo je z občutkom prestavil v slovenski jezik, pri polnočnici zapel kar sam.

21. januar 2011 | Avtor: Janez Kuhar

Mož za Micko

Skupinska pred premiero
Dramska skupina Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas bo jutri, v soboto, 22. januarja, ob 19.30 v domači dvorani premierno uprizorila veseloigro v treh dejanjih Vinka Koržeta Micki je treba moža. Letos so izbrali veseloigro, ki se dogaja med obema vojnama in obravnava takrat že usihajočo navado trdnih kmetov, ki so svojim otrokom radi izbirali partnerje za skupno življenje. Premožnejši kmetje nikakor niso marali kakšnega kajšlerja, hlapca, dekle oz. služkinje za svojega zeta ali snaho. Temu so nasprotovali z 'vsemi štirimi', zato so se številni mladi zatekali k različnim potegavščinam. Vsebina igre prikazuje odlomek iz življenja bogatega kmeta, vdovca Matevža Goričana (igra ga Iztok Blažun), ter njegove hčerke edinke Micke (Katja Kern), ki bi jo rad bogato poročil, Micka pa prestaja težko in že nekaj časa trajajočo "bolezen". Micka ljubi samo kočarja Janeza (Anže Sirc) ... V predstavi ne manjka smešnih situacij, ki preprosti zgodbi dajejo poseben čar in veliko smeha. Zgodba ima presenetljiv konec! Kakšen? Ogled igre odgovori na to vprašanje. Poleg zgoraj omenjenih prekaljenih igralcev igrajo še Boštjan Plevel, Klemen Grilc, Anže Kotnik, Barbara Grilc in Tomaž Selan. Igro sta režirala Veronika in Silvo Sirc, ki je do sedaj režiral že več kot 125 dramskih del. Ponovitev bo že v nedeljo ob 18. uri, prvo gostovanje pa bo prihodnjo soboto, 29. januarja, in nedeljo, 30 januarja, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah.

 

 

sobota, 30. januar 2010 | Avtor: Janez Kuhar
Borštnikova drama Sosedje
Dramska skupina Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas bo danes, v soboto, ob 19.30 v domači dvorani v Adergasu premierno uprizorila dramo v petih dejanjih in dveh slikah Sosedje.
Člani dramske skupine KUD Pod lipo Adergas
Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas, ki je dejavna že 72 let, vsako leto pripravi do tri gledališke predstave za odrasle in otroke. Po lanski uspešni in odmevni igri Vinka Möderndorferja Truth story - Zgodba o resnici, so se letos odločili za dramo v petih dejanjih in dveh slikah velikega slovenskega igralca in dramatika Ignacija Borštnika Sosedje po predlogi novele Ivana Tavčarja Otok in Struga. Drama se dogaja na Dolenjskem na gradu Struga in gradu Otočec. Otoška kontesa Serafina in struški baron Konštantin združita dve sprti rodbini, kamor se spet po dolgih letih vrača prijateljstvo.
Igrajo že prekaljeni igralci Barbara Grilc, ki igra vdovo grofico Ana z Otoka, njeno hčer konteso Serafino Veronika Sirc, vdovo Anino sestro grofico Eliso Tatjana Remic, njeno hčer Lucijo Katja Kern, grofa Egona, bratranca Serafine Anže Sirc, Egonovega prijatelja gospoda Leva pa Primož Sirc. Tomaž Selan igra trdoživega barona Bontouxa, Matija Remic pa viteza Trda. Klemen Grilc igra otoškega gosta barona Nebelberga, graščaka s Struge barona Konštantina Iztok Blažun, njegovo sestro konteso Zoro Suzana Martinjak, oskrbnika Otoka Boštjan Plevel, služkinji igrata Irena Grilc in Anita Kern, slugi pa sta Blaž Urbanček in Anže Kotnik. Skupaj se bo na adergaškem odru predstavilo šestnajst igralcev, za luč in glasbo bosta skrbela Primož Sirc in Rok Rezar, sodelujeta pa tudi Diana Kuralt in Janez Ribnikar. Igro so naštudirali v dveh mesecih in pol, režiral jo je Silvo Sirc, ki je doslej režiral že več kot 120 dramskih del. Zanimiva je tudi scena. Dramo Sosedje bodo ponovili v Adergasu v nedeljo, 31. januarja, ob 15. uri, gostovali pa bodo tudi drugod po Gorenjskem. Prvo gostovanje bo v soboto, 6. februarja, v Preddvoru, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah bodo gostovali v soboto, 20. februarja, in v nedeljo, 21. februarja.

 

 

petek, 13. februar 2009 | Avtor: Janez Kuhar
V Adergasu zgodba o resnici
Dramska skupina Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas bo danes, v petek, 13. februarja, ob 20. uri v domači dvorani v Adergasu premierno uprizorila komedijo v treh dejanjih Vinka Möderndorferja Truth story - Zgodbo o resnici. Komedijo bodo ponovili jutri, v soboto, 14. februarja, ob 20. uri in v nedeljo, 15. februarja, ob 16. uri.
Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas, ki je zelo dejavna že enainsedemdeset let, vsako leto pripravi do tri gledališke predstave za odrasle in otroke. Po lanskih zelo uspešnih in odmevnih nastopih igre o ljubezni in materinstvu Učiteljica so se letos odločili za komedijo v treh dejanjih Zgodbo o resnici - Truth story, v kateri nepovabljeni gost razkriva resnico druščini ministrskega kandidata. Dogajanje je postavljeno v današnji čas.
Naslovno vlogo nepovabljenega gosta Luka Trutha igra Simon Kotnik, v drugih vlogah pa nastopajo domači, že prekaljeni igralci Iztok Blažun, ki igra ministrskega kandidata Rudolfa Senčarja, Maja Kozelj, ki igra gospo Senčarjevo, hčer Evo igra Veronika Sirc, Senčarjevo tajnico Violeto Tatjana Maček, Evino prijateljico Barbko Barbara Grilc, Evinega najnovejšega fanta Petra Matija Remic, Senčarjevega sodelavca Pucarja pa Primož Sirc. Tomaž Selan igra gospoda Burnika, Senčarjevega sošolca, natakarja pa Boštjan Plevel. Skupaj se bo na adergaškem odru predstavilo deset igralcev, za luč in glasbo bo skrbel Rok Rezar, šepetalka je Anita Kern. Igro so naštudirali v treh mesecih, režiral pa jo je Silvo Sirc, ki je doslej režiral že 120 dramskih del. Lani ob občinskem prazniku je Silvo Sirc postal častni občan Občine Cerklje, KUD Pod lipo Adergas pa je prejelo lani ob 70-letnici ustanovitve in delovanja društva veliko plaketo občine Cerklje.
S komedijo bodo gostovali po Gorenjskem. Prvo gostovanje bo v kulturnem Hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah v soboto, 28. februarja, ob 19.30 in v nedeljo, 1. marca, ob 18. uri. Vstopnice bodo v prodaji uro pred predstavo.

 

 

Gorenjski Glas ponedeljek, 5. januar 2009 | Avtor: Janez Kuhar
Družinsko drevo - drevo življenja
Silvo Sirc se je v Adergasu in v Cerkljah predstavil z zanimivo razstavo Družinsko drevo - drevo življenja.
Drevo življenja
Avtor razstave Silvo Sirc je na razstavi v Adergasu obiskovalcem z veseljem razložil izdelavo Drevesa življenja.
Adergas – Od 12. do 15. decembra je bila v dvorani v Adergasu zanimiva in bogata razstava del Silva Sirca z naslovom Družinsko drevo - drevo življenja, ki jo je KUD Pod lipo Adergas posvetil letu družine. Ob odprtju razstave je zbrane nagovoril Martin Kadivec, s kulturnim programom pa se je predstavila 14-članska družina Zemljič, ki se je pred dvema letoma vrnila iz Argentine v Slovenijo. Minuli konec tedna je bila enaka razstava še v župnijski dvorani v Cerkljah.
Silvo Sirc je v zadnjih dveh desetletjih začel iz lesa izdelovati velike lipove liste in na njih z vžiganjem upodabljati drevesa življenja. Prva družinska drevesa je izdelal na lesenih krožnikih, potem je njegova stalna oblika postala lipov list v različnih velikostih in izpeljankah, oblikuje pa tudi srčke in kapelice. V sredino lesenega lista vdela srce s fotografijo starejšega zakonskega para, iz katerega poganjajo novi listi z novimi zakonskimi pari, iz teh pa poženejo kot še nerazviti listi krogci, v katerih so upodobljeni otroci. Na peclju lipovega lista je navadno posvetilo, na vejah, ki vodijo iz sredinskega srca k drugim listom, so vpisana imena z datumom rojstva.
Med najštevilnejše družine, za katere je Silvo izdelal drevo življenja, sodi družina, iz katere izhajajo tudi njegove korenine. Na drevesu, ki ga je izdelal ob praznovanju žene Verike, je kar 205 listov. Zanimiva je tudi zbirka fotografij Družina nekoč in danes, najstarejša fotografija je iz leta 1910.

 

 

ponedeljek, 20. oktober 2008 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Matic Zorman
Ni igral, postal je Kantor
Borštnikovo srečanje, osrednji gledališki dogodek pri nas, se imenuje po Ignaciju Borštniku, pred 150 leti v Cerkljah rojenemu igralcu, režiserju, pesniku, pisatelju in pedagogu.
Stari Ilija
Stari Ilija
Amaterski igralci iz Adergasa bodo 28. oktobra Borštnikovo igro Stari Ilija uprizorili v Narodnem domu v Mariboru.
Osrednje slovensko gledališko srečanje in največje priznanje za igralske dosežke se imenujeta po Ignaciju Borštniku, ki se je leta 1858 rodil v Cerkljah in leta 1919 umrl v Ljubljani, kjer je tudi pokopan. Širši javnosti je poznan predvsem kot igralec, a bil je tudi režiser, pisatelj, pesnik in pedagog. O vsem tem so v sredo v Cerkljah spregovorili tudi na simpoziju ob 150-letnici rojstva Ignacija Borštnika, ki je bil hkrati uvod v letošnje, že 43. Borštnikovo srečanje, ki se je v Mariboru začelo v petek.
»Čeprav rojstna hiša Ignacija Borštnika stoji sredi Cerkelj, ga bistveno bolje poznajo v Mariboru, kot pa doma,« je v uvodu v simpozij dejal cerkljanski župan Franc Čebulj. V Cerkljah sicer od leta 1999 praznujejo občinski praznik na dan Borštnikove smrti (23. september), pred osnovno šolo stoji spominski park z njegovim kipom, lani pa so odprli tudi moderno kulturno dvorano, ki so jo poimenovali po Borštniku.
Polde Bibič: "Mi smo navajeni igrati z obrazom, Borštniku pa se je na hrbtu poznala vsaka mišica, vsak trepet."
Vsi Cerkljani resda ne poznajo dobro svojega rojaka, zagotovo pa je njegov veliki poznavalec častni občan Janez Močnik, upokojeni glasbeni pedagog in skladatelj, pa tudi raziskovalec umetnostne zgodovine in kulturne dediščine, ki je v referatu o Borštnikovi rodbini pojasnil, da je bil Borštnik namenjen za učitelja, vendar je naneslo drugače. Sprva je delal kot bančni uradnik, njegovo izjemno igralsko nadarjenost pa je kmalu opazil njegov nadrejeni v banki – Ivan Hribar, ki je mlademu Borštniku tudi utrl pot na odrske deske.
Danes velja Ignacij Borštnik, ki je na gledališkem odru oživil več kot štiristo vlog, za prvega slovenskega poklicnega igralca in utemeljitelja modernega slovenskega gledališča. Med drugim je kar četrt stoletja igral v Zagrebu. Da je bil Borštnik najvišjega igralskega kova, je prepričan tudi dobitnik Borštnikovega prstana Polde Bibič, ki se je spomnil opisovanja Frana Lipaha Borštnikovega igranja njegove najbolj znamenite vloge Kantorja v Kralju na Betajnovi: "Lipah je ugotavljal, da Borštnik ni igral; ko je stopil na oder, je postal Kantor."
»Borštnik je bil predvsem igralec,« se je strinjal tudi upokojeni profesor Martin Kadivec, ki je sicer spregovoril o njegovem pesništvu. Kadivec je uredil knjigo Ignacij Borštnik na poti domov, ki jo je lani izdala Občina Cerklje, v njej pa je ponatisnjena tudi izvrstna Borštnikova »ljudska« igra Stari Ilija. Prav z njo bo dramska skupina KUD Pod lipo Adergas na povabilo Toneta Partljiča, predsednika sveta Borštnikovega srečanja, nastopila v spremljevalnem programu Borštnikovega srečanja. Za nekakšno generalko so jo odigrali tudi po sredinem simpoziju v Cerkljah, že poleti pa so igro večkrat izvedli na prostem - v spektakularnem ambientu pred cerkvijo v Adergasu.

 

 

Gorenjski Glas sreda, 24. september 2008 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Matic Zorman
Odkrili tudi Kimovčev kip
Na sobotni slovesnosti ob občinskem prazniku so v Cerkljah odkrili doprsni kip skladatelja in cerkvenega dostojanstvenika Franca Kimovca.
Občinski ngrajenci
Letošnji občinski nagrajenci ob novem doprsnem kipu v parku pomembnih osebnosti v Cerkljah
Cerklje – S slovesnim odkritjem šestega doprsnega kipa v parku pomembnih osebnosti, tokrat posvečenega skladatelju, publicistu in duhovniku Francu Kimovcu, so v soboto v Cerkljah dosegli vrhunec letošnjega praznovanja občinskega praznika. Podelili so občinska priznanja in uradno odprli zunanje športno igrišče ob OŠ Davorina Jenka Cerklje. Pred šolo so sicer letos uredili asfaltno ploščad in vzpostavili nov prometni režim, obnovili pa so tudi del fasade na šolski stavbi.
»Franc Kimovec, Ajdovčev iz Glinj, je bil človek, ki je utrjeval slovenstvo, ki je ob zbirkah ponudil prave slovenske ljudske pesmi, s tem da je kot skladatelj večino pesmi namenil cerkveni rabi. Visoki cerkveni dostojanstvenik je bil obdarjen z mnogimi talenti, posebno spoštljiv odnos pa je gojil do maternega jezika. Zato naj bo njegov doprsni kip spomin na njegova dela,« je ob tem dejal cerkljanski župan Franc Čebulj, ki je doprsni kip odkril v družbi s pranečakom Franca Kimovca Jožetom Jeričem iz Glinj, odkritje kipa, ki ga je naredila kiparka Eva Tršar Andlovic, pa so iz prve vrste spremljali tudi drugi Kimovčevi sorodniki.
Na osrednji slovesnosti je župan podelil tudi občinska priznanja. Četrti častni občan Občine Cerklje je postal Silvo Sirc iz Adergasa, dolgoletni predsednik, režiser in scenograf v Kulturno umetniškem društvu Pod lipo Adergas. Veliko plaketo sta prejela Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Brnik in Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas, plaketi pa sta prevzela njuna predsednika Tomaž Selan in Franc Kropivnik. Priznanje občine Cerklje je prejela Anica Žura iz Cerkelj za humanitarno delo v zdravstvu. Župan je podelil tudi štiri spominske plakete; prejeli so jih predsednik Rokometnega kluba Cerklje Bojan Korbar, podpredsednica Nogometnega kluba Velesovo Silva Dolinar, predsednica Likovnega društva Cerklje Julka Hrovat in predsednik Gasilske zveze Cerklje Jožef Žlebir. »Njihova dela v preteklosti in danes ne smemo prezreti,« je ob tem dejal Čebulj.

 

 

Gorenjski Glas torek, 9. september 2008 | Avtor: Simon Šubic
Silvo Sirc četrti častni občan
Silvo Sirc
Silvo Sirc
Cerklje - Letos bodo po sklepu občinskega sveta priznanja občine Cerklje na Gorenjskem prejeli dva občana in dve društvi. Po učitelju Jožetu Varlu (1997), pokojnem ljubljanskem pomožnem škofu Jožefu Kvasu (1998) ter skladatelju, dirigentu in likovniku Janezu Močniku (2004) bo letos naziv častni občan prejel tudi Silvo Sirc iz Adergasa, dolgoletni predsednik, režiser in scenograf v Kulturno umetniškem društvu Pod lipo Adergas. Veliko plaketo bosta prejela Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Brnik ob stoletnici delovanja in Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas, ki letos praznuje 70. obletnico ustanovitve. Priznanje občine Cerklje bo prejela Anica Žura za humanitarno delo v zdravstvu. Podelitev priznanj bo na osrednji občinski slovesnosti, ki bo 20. septembra ob 16. uri v spominskem parku pomembnih mož v Cerkljah.

 

 

Gorenjski Glas četrtek, 30. avgust 2008 | Avtor: Danica Zavrl Žlebir
Štirim občinska priznanja
Ob občinskem prazniku v Cerkljah bodo podelili naziv častnega občana, dve veliki plaketi in priznanje občine.
Cerklje - Iz Kulturnega društva Pod lipo Adergas je prišel predlog, da njihovemu od leta 1963 aktivnemu članu, dolgoletnemu režiserju in scenografu Silvu Sircu občina podeli naslov častnega občana. Silvo Sirc je društvo dve desetletji vodil kot predsednik, do danes pa so pod njegovim vodstvom na različnih odrih odigrali že prek sto dramskih del, pripravili mnogo razstav, predavanj in proslav ob različnih priložnostih. Dejavno sodeluje tudi v krajevnem in župnijskem življenju. Kulturno društvo Pod lipo Adergas sicer deluje že 70 let in se lahko pohvali z izjemnimi dosežki, zato ga je domačin iz Adergasa, župan Franc Čebulj, predlagal za dobitnika velike plakete občine Cerklje. Ob predlogu je župan povedal, da se bo s predstavo Stari Ilija društvo udeležilo tudi letošnjega Borštnikovega srečanja. Drugi dobitnik velike plakete je Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Brnik, ki letos praznuje stoletnico. Priznanje občine Cerklje pa bo prejela Anica Žura, upokojena medicinska sestra, za svoje humanitarno delo.
»Obžalujem, da predlogov ni več in da sem večino nagrajencev predlagal sam,« je ob odločanju o občinskih priznanjih dejal župan Franc Čebulj in dodal, da bo praznino na slavnostnem odru skušal zapolniti še z županovimi priznanji, ki jih sicer tudi podeljujejo ob praznični priložnosti. Povabil je na praznovanje, ki bo 20. septembra v parku pomembnih cerkljanskih mož, kjer bodo letos odkrili doprsni kip Francu Kimovcu. Ob prazniku bo tudi odprtje letošnjih pridobitev, denimo obnovljene ceste Grad–Ravne. Praznik občine Cerklje je v spomin domačinu, velikemu igralcu Ignaciju Borštniku. Kot zanimivost je Čebulj še omenil, da se bo letos v Cerkljah začelo »uvodno dejanje Boršnikovega srečanja«, saj bo tu srečanje slovenskih kulturnikov, ki bodo razpravljali o delu in življenju Ignacija Borštnika.

 

 

Gorenjski Glas četrtek, 7. avgust 2008 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Tina Dokl
V Adergasu sklenili praznovanje
V Adergasu so minulo soboto z gala koncertom Slovenskega okteta slovesno sklenili praznovanje 70-letnice ustanovitve Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas.
Koncert ob 70 letnici
S sobotnim koncertom Slovenskega okteta so v Adergasu sklenili praznovanje 70-letnice delovanja kulturnega društva.
Adergas – Letošnje praznovanje 70-letnice ustanovitve Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas (KUD sovpada tudi s 150-letnico rojstva znanega rojaka, velikega igralca in dramatika Ignacija Borštnika ter 770-letnico božje poti in ustanovitve velesovskega samostana. Zaradi slabega vremena so morali sklepno prireditev, gala koncert Slovenskega okteta izvesti v notranjosti župnijske cerkve Marijinega oznanjenja in ne na prostem na cerkvenem stopnišču, kot so sprva načrtovali, kljub temu pa je sobotni večer minil v izjemnem vzdušju. Dobro razpoloženi so bili tudi člani Slovenskega okteta, saj so za zaključek zapeli tudi pred cerkvijo. Med koncertom so se v sliki in besedi sprehodili še skozi zgodovino društva, podelili pa so tudi priznanja članom, ki so društvu zvesti že trideset let.
Kulturna dejavnost je bila v Adergasu, Velesovem, Trati in Praprotni Polici živahna že pred ustanovitvijo kulturnega društva, saj so na večjih skednjih pogosto uprizarjali predstave, ki so odmevale tudi v širši okolici. Kulturno društvo so ustanovili na občnem zboru krajanov 31. julija 1938, ko so se v župniji Velesovo pripravljali na praznovanje 700-letnice božje poti in ustanovitve samostana. Praznovali so z uprizoritvijo igre Slehernik, ki si jo je menda vsakič ogledalo po tri tisoč gledalcev. V enem letu so v samostanskih kleteh pridobili tudi svojo kulturno dvorano. Med 2. svetovno vojno društvo ni delovalo, po njej pa so ga preimenovali v KUD Borec Velesovo. Pod sedanjim imenom KUD Pod lipo Adergas je bilo registrirano leta 1997.
»Društvo je bilo vsa leta zelo aktivno, v njem se je zvrstilo kar nekaj generacij, ki so v sedemdesetih letih uprizorile 148 različnih dramskih del, pripravile številne koncerte, zabave, plese in predavanja,« je pojasnil Silvo Sirc, deveti režiser v zgodovini društva. V vseh letih je v društvu delovalo skoraj dvesto aktivnih članov, danes pa je v njem 150 članov. Jubilejno leto so v društvu konec junija počastili že z uprizoritvijo igre Stari Ilija na stopnišču pred župnijsko cerkvijo, letošnje leto pa si bodo zapomnili tudi po tem, da je njihova članica Veronika Sirc na 11. festivalu gorenjskih komedijantov prejela posebno priznanje za glavno žensko vlogo v igri Učiteljica.

 

 

Gorenjski Glas Sreda, 2. julij 2008 | Avtor: Simon Šubic
Stari Ilija na prostem navdušil
KUD Pod lipo Adergas je navdušil z Borštnikovo igro Stari Ilija, ki so jo uprizorili na prostem. Ta teden še dve ponovitvi.
KUD Pod Lipo Stari Ilija
Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas letos praznuje 70-letnico delovanja. Praznovati so jo začeli skupaj z velikim slovenskim igralcem Ignacijem Borštnikom, saj so ob 150-letnici njegovega rojstva v petek (premiera) in soboto navdušili z uprizoritvijo njegove izvirne ljudske igre v treh dejanjih Stari Ilija. V igri, ki jo je režiral Silvo Sirc, sodeluje kar 50 nastopajočih, poleg domačih igralcev še Kranjski kvintet, konjeniško društvo Jurij Trata, organist in pritrkovalci.
Igro so uprizorili na prostem, na stopnišču pred župnijsko cerkvijo v Adergasu, s čimer so se vrnili k svojim začetkom, saj je takratno prosvetno društvo leta 1938 na istem stopnišču uprizorilo misterij Slehernik. »K uprizoritvi Starega Ilije nas je spodbudil Tone Partljič, ki nas je ob lanskem odprtju kulturnega hrama Ignacija Borštnika v Cerkljah povabil na prihodnje Borštnikovo srečanje. V nasprotnem primeru bi verjetno pripravili kakšno drugo igro,« pravi Sirc. Partljič si je tudi ogledal premierno uprizoritev Starega Ilije in se pustil navdušiti.
Igro Stari Ilija bodo v Adergasu ponovili še ta petek in soboto, 4. in 5. julija, obakrat ob 21. uri. V KUD-u že sedaj vabijo tudi na gala koncert Slovenskega okteta, ki bo ob okroglem jubileju društva 2. avgusta ob 21. uri potekal na stopnišču ali v župnijski cerkvi v Adergasu (v slabem vremenu).

 

 

Gorenjski Glas petek, 27. junij 2008 | Avtor: Jasna Paladin
Od duhovite parodije do humornega spektakla
V letnem gledališču Dob je bil že 11. festival gorenjskih komedijantov.
Kud
Mladi igralci iz KUD Sovodenj so navdušili predvsem s svojim sproščenim in duhovitim načinom igre.
Dob pri Domžalah – Medobčinsko srečanje gledaliških skupin Gorenjske so tudi letos pripravili predstavniki JSKD, območnih enot iz Radovljice in Domžal, v sodelovanju s KD Jožef Virk iz Doba, kjer gledališčnike z Gorenjskega pod milim nebom gostijo že vsa leta festivala.
»Pri nas se je vse začelo, že večkrat pa se je tudi izkazalo, da rotiranje po drugih krajih v okviru tovrstnih festivalov ni preveč posrečeno in da takšnega gledališča na prostem na Gorenjskem preprosto ni. Pri nas imamo odlično akustiko, sedeže za tristo ljudi in zvesto občinstvo, ki si v primeru dežja predstave lahko ogleda v bližnji dvorani,« je povedal predsednik KD Jožef Virk Miloš Starbek.
No, slabo vreme organizatorjem letos ni zagodlo, med 17 prijavljenimi predstavami z območja Domžal, Jesenic, Kranja, Radovljice, Škofje Loke in Tržiča je selektor dr. Goran Schmidt za zaključne tri večere izbral štiri igre. »Letošnji program našega srečanja je bil zvrstno zelo pester in prepričan sem, da so bili gledalci zadovoljni. Štiri predstave so tako pokazale ponotranjeno psihološko igro skupine z dolgo tradicijo, mladi skupini z duhovito parodijo in zahtevno filozofsko temo, ter satiričen in humoren spektakelski zamah številnega igralskega ansambla v priredbeni in stilni inovaciji,« je svoj izbor predstavil Schmidt, ki se je z vlogo selektorja na festivalu gorenjskih komedijantov srečal prvič.
Petkovo večerno dogajanje so začeli igralci Dramske skupine KUD Pod lipo Adergas z melodramsko zgodbo iz časa med prvo in drugo svetovno vojno z naslovom Učiteljica, ki so jo zaznamovali predvsem s poglobljenim igralskim nastopom, ki izvira iz njihovega dolgoletnega skrbnega gledališkega dela. V soboto je gledalce najprej nasmejala najmlajša gorenjska gledališka ekipa iz KUD Sovodenj s politično parodijo Rešujemo svet, v nočni predstavi pa še mlada zasedba KD K Žirovnica z gledališko klasiko – Zaprtimi vrati Jeana-Paula Sartra, ki jo je selektor opisal kot scensko, kostumsko in igralsko izjemno dognano uprizoritev zahtevne filozofske igre. Letošnji festival so z nedeljsko predstavo zaključili igralci gledališke skupine DPD Svoboda Žiri, ki so odigrali pravi spektakel Kulturna prireditev v Črni mlaki.
Vse štiri skupine bodo zdaj čakale na odločitev državnega selektorja o morebitni udeležbi na slovenskem srečanju gledaliških skupin v Postojni, nekaj posameznikov pa se je posebnih nagrad JSKD že razveselilo. Prejeli so jih: Veronika Sirc za glavno žensko vlogo, David Ahačič za glavno moško vlogo, Gordana Granatir in Branko Pečelin za obe stranski vlogi, posebno priznanje selektorja pa so podelili Ireni Udovč iz KUD Podljubelj.

 

 

Novice izpod Krvavca četrtek, 27. marec 2008 | Avtor: Simon Šubic
Učiteljica uvod v praznovanje
Kulturno društvo Pod lipo Adergas praznuje 70-letnico delovanja.
Kud Pod Lipo UČiteljica
Z igro Učiteljica se bodo na domačem odru v Adergasu spet predstavili 28. marca.
Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas je v začetku leta pripravila uprizoritev igre o ljubezni in materinstvu Učiteljica, ki je hkrati uvod v praznovanje 70-letnice delovanja društva. Premierno so jo zaigrali na kulturni praznik v Adergasu, sledilo pa ji je še deset ponovitev v Adergasu, Cerkljah, Stražišču, Naklem, Preddvoru, Brezjah, Šenčurju in Vodicah. 28. marca ob 19.30 bodo igro spet uprizorili v Adergasu, nato sledita še gostovanji v Dupljah in Komendi. Igro, ki si jo je že ogledal tudi selektor za prireditev Gorenjski komedijanti v Dobu, je bila pri gledalcih dobro sprejeta, pravi režiser Silvo Sirc.
V jubilejnem letu bodo sicer pripravili več prireditev. Na pobudo Toneta Partljiča bodo ob 150-letnici rojstva gledališkega igralca, režiserja in dramatika Ignacija Borštnika vnovič pripravili igro Stari Ilija, s katero naj bi nastopili tudi v spremljevalnem programu letošnjega Borštnikovega srečanja v Mariboru. Na obletnico ustanovitve društva, 31. julija, bodo pripravili posebno prireditev. Že včeraj pa so za materinski dan uprizorili mladinsko igro Učna ura in Rozalinda ter Borštnikov monolog »Sivi lasje, mlado srce«.

 

 

Gorenjski Glas petek, 8. februar 2008 | Avtor: Janez Kuhar
V Adergasu premiera igre Učiteljica
Kud Pod Lipo UČiteljica
Člani dramske skupine Pod lipo na vaji pred premierno uprizoritvijo igre o ljubezni in materinstvu Učiteljica na domačem odru v Adergasu
Adergas - Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas bo v petek, 8. februarja, ob 19.30 premierno uprizorila v domači dvorani v Adergasu igro o ljubezni in materinstvu Učiteljica. Igro, ki je uvod v praznovanje 70-letnice uspešnega delovanja društva, bodo ponovili v soboto, 9. februarja, ob 19. uri in v nedeljo, 10. februarja, ob 15.30. V jubilejnem letu bodo pripravili več prireditev. Ob 150-letnici rojstva gledališkega igralca, režiserja, pedagoga, dramatika in rojaka iz Cerkelj Ignacija Borštnika bodo pripravili igro Stari Ilija. Povabljeni pa so tudi na letošnje Borštnikovo srečanje v Maribor.
Dramska skupina KUD Pod lipo Adergas, ki je zelo dejavna že 70 let, vsako leto pripravi eno do dve gledališki predstavi za odrasle in tri za otroke. Po lanski uspeli uprizoritvi veseloigre s kmečko tematiko Trije vaški svetniki, s katero so uspešno gostovali po številnih gorenjskih odrih, bodo letos v jubilejnem letu, ko društvo praznuje 70-letnico uspešnega delovanja jutri premierno uprizorili v domači dvorani v Adergasu igro v treh dejanjih o ljubezni in materinstvu Daria Nicodemija - I. Grudna Učiteljica. Dogajanje je postavljeno v leto 1900, v igri pa se razkrivata materinstvo in ljubezen.
V glavnih vlogah nastopajo domači že prekaljeni igralci Iztok Blažun, ki igra posestnika in župana Filipa plemenitega Blagaja, Simon Kotnik, ki igra posestnika Jakoba Grdino, učiteljico Marijo Svetina igra Veronika Sirc, učiteljico Lizo Tatjana Maček, ravnateljico šole pa Barbara Grilc. Boštjan Plevel igra šolskega slugo, Klemen Štirn policijskega svetnika, učenko Anico Tjaša Kern, občinskega sluga Rok Rezar, orožnika pa sta Blaž Žebovec in Matija Remic. Skupaj se bo na adergaškem odru predstavilo enajst igralcev, za luč in glasbo pa bosta poskrbela Primož Sirc in Rok Rezar. Igro so naštudirali v treh mesecih, režiral pa jo je Silvo Sirc, ki je do sedaj režiral že 116 dramskih del. Z igro bodo gostovali po Gorenjskem. Vstopnice bodo v prodaji uro pred predstavo, rezervirate pa jih lahko tudi po telefonu 04/25 21 055.

 

 

Novice izpod Krvavca sreda, 26. december 2007 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Gorazd Kavčič
Na odprtju tudi Borštnikovi nagrajenci
Slovesnega odprtja Kulturnega hrama Ignacija Borštnika v Cerkljah, v katerem se je zvrstilo že precej zanimivih prireditev, so se udeležili tudi staroste slovenskega gledališča.
Otvoritev dvorane Ignacija Borštnika v Cerkljah
Župan Franc Čebulj s Tonetom Partljičem in Mileno Zupančič
Osrednjo slovesnost ob letošnjem občinskem prazniku v Cerkljah so namenili tudi odprtju novega Kulturna hrama Ignacija Borštnika. Zaradi dneva žalovanja za smrtnimi žrtvami v septembrskih poplavah so prireditev izpeljali z enotedensko zamudo. Na slovesnosti so po tradiciji podelili tudi letošnja občinska priznanja; denarno nagrado je prejel Vid Močnik iz Cerkelj, priznanja pa Tomaž Selan iz Adergasa, Janez Basej iz Cerkelj in Anton Štupar z Zgornjega Brnika. Odprtje kulturnega hrama je pospremil tudi izid knjige Ignacij Borštnik na poti domov, v kateri so ponatisnili Borštnikovo ljudsko igro Stari Ilija, natisnili nekaj njegovih pesmi in objavili esej o Borštniku, ki ga je napisal Martin Kadivec.
Odprtja kulturnega hrama so se udeležili tudi nekateri dobitniki Borštnikovega prstana, ki ga najboljšim slovenskim igralkam in igralcem podeljujejo na vsakoletnem Borštnikovem srečanju v Mariboru: Ivanka Mežan, Štefka Drolc, Milena Zupančič, Danilo Benedičič, Polde Bibič in Jurij Souček. »Lahko bi prišlo več Borštnikovih nagrajencev, so pa zagotovo prišli najboljši,« je ob tem dejal predsednik sveta Borštnikovega srečanja Tone Partljič in obljubil, da bo svet Borštnikovega srečanja Cerkljam podarilo eno od predstav, ki so bile uprizorjene na letošnjem Borštnikovem srečanju. Prav tako je KUD Pod lipo Adergas izzval, naj obudi leta 2003 odigrano Borštnikovo igro Stari Ilija in z njo nastopi v spremljevalnem programu 43. Borštnikovega srečanja 2008. Prvo obljubo je Partljič, ki je Cerklje označil za gorenjske Atene, že izpolnil, kot pa vse kaže, bo naslednje leto uresničena tudi druga.
Slavnostni govornik, častni občan občine Cerklje na Gorenjskem, Janez Močnik pa je poudaril: »Nova dvorana z bogato opremo pomeni pravo razkošje, a to je le temelj. Gledališče so ljudje, ti so pomembni za t. i. duhovno razkošje.«
V dvorani Borštnikovega hrama je približno štiristo sedežev, opremljena pa je z moderno odrsko tehniko in dvoransko opremo, ki sta stali 650 tisoč evrov. Objekt so zgradili že ob gradnji šolskega prizidka, zato vrednosti celotne investicije ni mogoče natančno oceniti, kot pa je dejal župan Franc Čebulj, bi bila investicija v zemljišče, gradnjo, opremo in zunanjo ureditev podobnega objekta verjetno vredna okoli dva milijona evra. Pojasnil je še, da so v zadnjih dvanajstih letih v gradnjo osnovne šole, vrtca, večnamenske športne dvorane, kulturnega hrama in zunanjo ureditev športnih igrišč v Cerkljah vložili prek dvanajst milijonov evrov.

 

 

Gorenjski Glas petek, 5. oktober 2007 | Avtor: Simon Šubic, Foto: Gorazd Kavčič
Hram tudi uradno odprli
Po tednu dni kulturnih prireditev v novem Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah so tega minuli petek tudi uradno predali svojemu namenu.
Občinski nagrajenci 2007
Letošnji občinski nagrajenci so se zbrali na novem gledališkem odru (z leve): župan Franc Čebulj, Vid Močnik, Tomaž Selan, Janez Basej in Anton Štupar.

Cerklje – Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku v Cerkljah so pred tednom dni slovesno odprli novi kulturni hram, poimenovan po slavnem rojaku, igralcu, dramatiku in pesniku Ignaciju Borštniku. Podelili so tudi letošnja občinska priznanja; denarno nagrado je prejel Vid Močnik iz Cerkelj, priznanja pa Tomaž Selan iz Adergasa, Janez Basej iz Cerkelj in Anton Štupar z Zgornjega Brnika. Odprtje kulturnega hrama je pospremil tudi izid knjige Ignacij Borštnik na poti domov, v kateri so ponatisnili Borštnikovo ljudsko igro Stari Ilija, natisnili nekaj njegovih pesmi in objavili esej o Borštniku, ki ga je napisal Martin Kadivec.

Slovesnosti se je poleg drugih visokih gostov udeležilo tudi nekaj dobitnikov Borštnikovega prstana, ki ga najboljšim slovenskim igralkam in igralcem podeljujejo na vsakoletnem Borštnikovem srečanju v Mariboru: Ivanka Mežan, Štefka Drolc, Milena Zupančič, Danilo Benedičič, Polde Bibič in Jurij Souček. »Lahko bi prišlo več Borštnikovih nagrajencev, so pa zagotovo prišli najboljši,« je ob tem dejal predsednik sveta Borštnikovega srečanja Tone Partljič, ki je hkrati obljubil, da bodo v času letošnjega Borštnikovega srečanja (od 12. do 24. oktobra) eno od predstav poslali v Cerklje. Prav tako ima KUD Pod lipo Adergas leto dni časa, da obudi leta 2003 odigrano Borštnikovo igro Stari Ilija. Z njo bodo lahko nastopili v spremljevalnem programu 43. Borštnikovega srečanja 2008, je še obljubil Partljič, ki je Cerklje označil za gorenjske Atene. Slavnostni govornik, častni občan občine Cerklje na Gorenjskem, Janez Močnik pa je poudaril: »Nova dvorana z bogato opremo pomeni pravo razkošje, a to je le temelj. Gledališče so ljudje, ti so pomembni za t. i. duhovno razkošje.«

V dvorani Borštnikovega hrama je nekaj manj kot štiristo sedežev, opremljena pa je z moderno odrsko tehniko in dvoransko opremo, ki sta stali 650 tisoč evrov. Objekt so zgradili že ob gradnji šolskega prizidka, zato vrednosti celotne investicije ni mogoče natančno oceniti, kot pa je dejal župan Franc Čebulj, bi bila investicija v zemljišče, gradnjo, opremo in zunanjo ureditev podobnega objekta verjetno vredna okoli dva milijona evra. Pojasnil je še, da so v zadnjih dvanajstih letih v gradnjo osnovne šole, vrtca, večnamenske športne dvorane, kulturnega hrama in zunanjo ureditev športnih igrišč v Cerkljah vložili prek dvanajst milijonov evrov.

 

 

Novice izpod Krvavca ponedeljek, 24. september 2007 | Avtor: Občina Cerklje
Občinski nagrajenci v letu 2007
Letošnja občinska priznanja in denarno nagrado prejmejo Tomaž Selan, Janez Basej, Anton Štupar in Vid Močnik.
Tomaž Selan Predsednik KUD-a POD LIPO ADERGAS
Tomaž Selan
 
 
Priznanje občine Cerklje na Gorenjskem prejme Tomaž Selan iz Adergasa. Tomaž Selan je dolgoletni in zvesti član Kulturnega društva Pod lipo Adergas. V njem je že od leta 1977. V tridesetih letih aktivnega dela je v društvu opravljal različna dela kulturnega poslanstva. Sprva kot igralec v otroški in mladinski skupini, nato več let kot tehnični pomočnik režiji, kot urejevalec luči in glasbene spremljave različnih prireditev in dramskih predstav. V odrasli dramski skupini je odigral vrsto pomembnih in vodilnih vlog: Trije tički, Begunka, Ta veseli dan ali Cefizelj se ženi, Kadar se utrga oblak, Voda, Stari Ilija idr. V zadnjih letih si je ustvaril družino in prijeten dom. Postal je skrben oče štirih otrok in si poleg vseh starševskih obveznosti zna vzeti čas tudi za kulturno dejavnost. Sedaj je že tretji mandat predsednik društva. Vestno skrbi za tekoče delo v društvu, urejenost prostorov, redno delo upravnega odbora in dobro počutje vseh članov. Predlagatelj: KUD Pod lipo Adergas

 

 

Novice izpod Krvavca sreda, 27. junij 2007 | Avtor: S. Š.
V zadnji sezoni 45 različnih dejavnosti
Kud Pod Lipo Mladi Igralci in Pevci

V Kulturnem društvu Pod lipo Adergas so imeli maja občni zbor. Kot je pojasnil tajnik društva Silvo Sirc, so imeli v obdobju od lanskega maja do letošnjega maja v okviru društva 45 različnih dejavnosti, ki so jih predstavili samostojno ali pa so na njih sodelovali. Uprizorili so dvoje daljših dramskih del s 23 ponovitvami, tri mladinske igre, dva skeča s štirimi ponovitvami in dva koncerta, sodelovali so na področnih srečanjih in pripravili družabna srečanja. V gosteh so imeli tri tuje dramske skupine. Precej prostovoljnih ur so v tem obdobju opravili pri obnovi prostorov.

Sezono so 19. maja letos zaključili z letnim koncertom mladinskega pevskega zbora in Orffovega orkestra v Adergasu (na sliki), še pred tem (12. aprila) pa so se člani društva podali na izlet v Hrastovlje, kjer so si ogledali freske, nato pa v Sečovljah soline.

 

 

Novice izpod Krvavca torek, 3. april 2007 | Avtor: S. Š.
Šopek pesmi za mamice
Kud Pod Lipo Trije vaški svetniki

KUD Pod lipo Adergas je tudi letos za materinski dan pripravilo prireditev za vse mamice, ki se je imenovala Šopek pesmi, glasbe in igre. Uprizorili so mladinsko igro Marjana Marinca »Oh, ta imena«, nastopila pa sta tudi mladinski pevski zbor in Orffov orkester, ki ga vodi Dane Selan. V KUD-u so sicer letos že izpeljali 12. pustni Živ Žav, uprizorili pa že dve premieri. Komedija Mira Gavrana »Mož moje žene«, ki so jo 8. marca zaigrali tudi članicam društva bolnikov z osteoporozo, je doživela že dvanajst uprizoritev, zadnjo 24. marca v Čirčah pri Kranju. Komedijo Maksa Reala in Maksa Fernerja »Trije vaški svetniki« pa so uprizorili že trinajstkrat.

 

 

Gorenjski Glas petek, 2. februar 2007 | Avtor: Janez Kuhar
Veseloigra v Adergasu
Dramska skupina kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas bo ta konec tedna trikrat uprizorila veseloigro Trije vaški svetniki.
kud_pod_lipo_trije_vaski_svetniki_1.jpg
Igralci iz Adergasa z režiserjem Silvom Sircem
Adergas - Dramska sekcija Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas, ki je zelo dejavna že 69. leto, vsako leto pripravi najmanj eno ali dve novi gledališki predstavi. Danes, v petek, ob 19.30 bo v domači dvorani v Adergasu predpremierno uprizorila veseloigro avtorjev Maksa Reala in Maksa Fernerja s kmečko tematiko Trije vaški svetniki. Premiera bo jutri, v soboto, ob 19.30, ponovitev pa v nedeljo ob 16. uri.
Po lanskih zelo uspešnih in odmevnih nastopih s komedijo Dve nevesti so se letos odločili za veseloigro v treh dejanjih s kmečko tematiko iz dobrih starih časov Trije vaški svetniki, v kateri odkrivajo stare grehe treh vaških veljakov. V glavnih vlogah uspešno nastopajo domači prekaljeni igralci. Iztok Blažun igra Šimna Porenta, gruntarja na Križu in župana, Uršo, njegovo ženo, Mateja Murnik, Fani, njuno hčer, Tatjana Maček, Blaža Šimeca, kolarskega mojstra, Peter Selan, Marjanco, njegovo hčer, Veronika Sirc, Petra Bavdka, pekovskega mojstra, pa Klemen Štirn. Vaškega učitelja Tineta Štempiharja igra Anže Sirc, kmetico Barbaro Lahajnarjevo igra Barbara Grilc, njenega sina Jakca pa Boštjan Plevel. Župnika igra Rok Rezar, dr. Klepca, okrajnega zdravnika, Klemen Gregorin, Lenčko, potovko, Irena Grilc, deklo Micko pa Anita Kern. Skupaj se bo predstavilo trinajst igralcev, za luč in glasbeno opremo pa bosta skrbela Primož Sirc in Rok Rezar. Igro je režiral Silvo Sirc, ki je doslej režiral že več kot sto dramskih del.

 

 

Novice izpod Krvavca ponedeljek, 1. januar 2007 | Avtor: S. Š.
Januarja že novi komediji
Kud Pod Lipo miklavževanje
Miklavževanje v Adergasu
KUD Pod lipo Adergas je 68. leto delovanja zaključil z 41 kulturnimi dogodki, ki jih je sam organiziral ali pri njih sodeloval. Pripravili so tudi pet dramskih del, za katere so imeli 22 ponovitev: komedijo Dve nevesti, uprizoritev Spomini in srečanja s Cvetkom Golarjem ter mladinske igre Mamica se nikoli ne pokvari, Miklavžev koš ter Lev in miška, ki so jo pripravili za božičkovanje. Izvedli so tudi samostojna koncerta z mladinskim pevskim zborom in Orffovim orkestrom, sodelovali pa so tudi na območnih, občinskih in državnih srečanjih ter pripravili društvene in občinske proslave. Že danes pa vabijo na ogled komedij, ki ju pripravljajo za prihodnje leto: 6. januarja (ponovitev 7. januarja) bo tako premiera komedije Mira Gavrana Mož moje žene, veseloigro Trije vaški svetniki avtorjev Maksa Reala in Maksa Fernerja pa bodo predvidoma prvič uprizorili konec januarja. Z obema igrama nameravajo tudi gostovati po drugih krajih na Gorenjskem.